Anda ada masalah serangga serang tanaman anda! jom ikuti cara ini! Pokok bunga, sayuran atau buahan ada banyak semut dan serangga putih boleh cuba cara ini. Menggunakan kulit bawang merah dan putih sebagai racun serangga yang organik untuk mengawal serangga perosak.
Bawang merah dan putih sangat mudah dijumpai dan merupakan bahan penting dalam masakan sebagai penyedap masakan dan aroma. Banyak khasiat tersendiri yang terdapat dalam bawang merah dan putih untuk kesihatan tubuh badan manusia dari segi dalaman dan luaran.
Kebiasaannya, kulit bawang akan dibuang ke dalam tong sampah dan dianggap sebagai bahan sisa makanan. Sebenarnya, kulit bawang putih dan merah boleh dijadikan sebagai racun serangga perosak (biopesticide) secara semula jadi tanpa tambahan bahan kimia dan selamat di pakai untuk semua jenis pokok buah dan sayuran.
Bawang merah mempunyai kebaikan tersendiri untuk tanaman:
Mempunyai senyawa “acetogenin” iaitu keistimewaan sebagai ‘anti-feeding’ atau mengelakkan daun, dahan dan buah tanaman dimakan atau diserang oleh serangga perosak.
Memberi kesuburan kepada tanaman dan mempercepatkan proses pokok membesar.
Mempercepatkan pertumbuhan buah dan bunga
Bahan-bahan :
Kulit bawang merah & putih yang direndam
4 Ulas kulit bawang putih & 3 ulas bawang merah (dikupas)
Botol plastik (besar) & air paip
Penapis & corong air
Botol spray
Cara-cara :
Kumpulkan kulit bawang merah dan putih (4 ulas bawang putih & 3 ulas bawang merah)
Pastikan kulit bawang tiada jangkitan penyakit seperti bakteria atau kulat.
-Untuk mengelakkan pokok sayuran atau buahan tidak terdedah dengan penyakit apabila menggunakan kaedah ini
-Kulit bawang merah yang ada penyakit biasanya dia berbau sedikit , mempunyai kesan bintik-bintik hitam dan kulit yang lembap.
-Manakala untuk bawang putih mempunyai kesan kehitaman pada kulit bawang punca daripada kulat. Kulit bawang yang sihat mempunyai permukaan yang licin.
Asingkan kulit bawang yang terdedah dengan penyakit.
Masukkan kulit ke dalam botol plastik
Campurkan kedua-dua kulit bawang
Masukkan semua ke dalam botol
Tambahkan air (mengikut saiz botol)
Rendamkan campuran untuk 24 jam (1 Hari)
Jangan biarkan rendaman disimpan terlalu lama, lebih dalam 1 bulan (akan menghasilkan bau yang terlalu busuk dan menyebabkan air rendaman basi)
Jika disembur atau disiram kepada pokok akan menyebabkan serangga perosak tertarik dengan bau tersebut
Maksima air rendaman ini boleh disimpan dalam masa 1-5 hari dan simpan dalam suhu bilik. Kadar simpanan untuk kegunaan setiap hari juga 1-5 hari sahaja. Jika perlu air rendaman perlu dibuat mengikut kepada bilangan serangan serangga perosak sama ada dalam bilangan yang sedikit atau banyak.
Saringkan atau tapiskan air rendaman mengunakan penapis
Air rendaman disaring sebanyak 2 kali
Perlu disaring untuk mengasingkan kulit bawang dan air rendaman kulit bawang
Pindahkan air saringan ke dalam botol spray
Jika tiada botol spray boleh gunakan DIY botol plastik
-Dengan cara tebuk penutup plastik (dapat jimat duit)
Gunakan bekas botol spray yang sedia ada pon boleh
Semburkan biopesticide
Semburkan campuran tersebut di bahagian daun, buah dan tanah tanaman sayuran dan buahan yang mempunyai serangga perosak.
Semburkan pada tanaman 1 kali setiap 2 minggu. Semburkan pada awal pagi sebelum jam 10 pagi
Semburkan pada tanaman yang mempunyai seranggan perosak seperti semut, hama, lalat buah, afid (kutu daun), ulat bulu dan lain-lain.
Hasilnya boleh lihat dalam masa 10 minit
Jangan semburkan pada waktu hujan. Lakukan semburan selepas waktu hujan untuk mengelakkan larutan air hilang meresap ke dalam tanah.
No comments:
Post a Comment